Blomkålsgratin - til 4 personer
Du skal bruge:
- 6 tsk flydende fedtstof
- ca. 1 dl rasp
- 1 blomkål, ca. 700 g
- 1 dl hvedemel
- 2 tsk majsstivelse
- 1 dl skummet- eller minimælk
- 1 tsk salt
- peber
- evt. 1 knsp. revet muskatnød
- 4 æg
- 150 g skinke i tern
Tilbehør:
- Rugbrød
- Sennep
- Hakket purløg
Energi pr. person: skal regnes om
2100 kJ (500 kcal)
Fordelt på:
Protein: 20 % (25 g)
Kulhydrat: 50 % (63 g)
Fedt: 30 % (17 g)
Sådan gør du:
- Smør et ildfast fad med 1 tsk oliemargarine og drys med rasp.
- Skær blomkålen ud i store buketter og kog dem 5 minutter i letsaltet vand. Tag blomkålen op og gem kogevandet.
- Pisk mel, majsstivelse og mælk sammen i en gryde, til alle klumper er rørt ud. Tilsæt 2 en halv dl kogevand.
- Kog blandingen langsomt op under piskning til en dej og kog dejen godt igennem under piskning.
- Rør 5 tsk oliemargarine i dejen og tilsæt salt, peber og evt. muskatnød.
- Del æggene.
- Pisk æggeblommerne i dejen, et af gangen.
- Pisk æggehviderne stive.
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Vend blomkål og skinke i dejen og vend derpå hviderne i.
- Kom dejen i det ildfaste fad og drys rasp på toppen.
- Bag gratinen 50 minutter. Stik i gratinen med en strikkepind, hvis dejen stadig er våd skal den bage længere.
Server gratinen straks den er færdig, med rugbrød, sennep og hakket purløg.