Blomkålsgratin - til 4 personer

Du skal bruge:

  • 6 tsk flydende fedtstof
  • ca. 1 dl rasp
  • 1 blomkål, ca. 700 g
  • 1 dl hvedemel
  • 2 tsk majsstivelse
  • 1 dl skummet- eller minimælk
  • 1 tsk salt
  • peber
  • evt. 1 knsp. revet muskatnød
  • 4 æg
  • 150 g skinke i tern

 

Tilbehør:

  • Rugbrød
  • Sennep
  • Hakket purløg

Energi pr. person: skal regnes om

2100 kJ (500 kcal)

Fordelt på:

Protein: 20 % (25 g)

Kulhydrat: 50 % (63 g)

Fedt: 30 % (17 g)


Sådan gør du:

  1. Smør et ildfast fad med 1 tsk oliemargarine og drys med rasp.
  2. Skær blomkålen ud i store buketter og kog dem 5 minutter i letsaltet vand. Tag blomkålen op og gem kogevandet.
  3. Pisk mel, majsstivelse og mælk sammen i en gryde, til alle klumper er rørt ud. Tilsæt 2 en halv dl kogevand.
  4. Kog blandingen langsomt op under piskning til en dej og kog dejen godt igennem under piskning.
  5. Rør 5 tsk oliemargarine i dejen og tilsæt salt, peber og evt. muskatnød.
  6. Del æggene.
  7. Pisk æggeblommerne i dejen, et af gangen.
  8. Pisk æggehviderne stive.
  9. Tænd ovnen på 180 grader.
  10. Vend blomkål og skinke i dejen og vend derpå hviderne i.
  11. Kom dejen i det ildfaste fad og drys rasp på toppen.
  12. Bag gratinen 50 minutter. Stik i gratinen med en strikkepind, hvis dejen stadig er våd skal den bage længere.

Server gratinen straks den er færdig, med rugbrød, sennep og hakket purløg.