Fastelavnsboller - 24 stk.

Du skal bruge:

dej

  • 50 g gær
  • ½ dl lunkent vand
  • 1 æg
  • 4 dl skummet- eller minimælk
  • ½ dl smagsneutral olie
  • ½ tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • evt. 1 tsk kardemomme
  • ca. 700 g hvedemel

vaniljecreme (til halvdelen af bollerne)

  • 1 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk majsstivelse
  • 1½ dl skummet- eller minimælk
  • korn fra ½ stang vanilje eller 1 tsk vaniljesukker

fyld til resten af bollerne

  • marmelade; alle slags kan bruges. 1-2 tsk pr. bolle eller
  • små stykker marcipan eller
  • små stykker chokolade eller nougat

glasur:

  • 2½ dl flormelis
  • 2 tsk kakao
  • 6 tsk vand

Energi pr. bolle:

800 kJ (190 kcal)

Energifordeling

Protein: 10 % (4 g)

Kulhydrat: 74 % (33 g)

Fedt: 16 % (3 g)


Sådan gør du:


dej

  1. Opløs gæren i vandet i en stor skål.
  2. Pisk ægget sammen i en kop, og kom halvdelen i vandet. Gem resten til at pensle bollerne med.
  3. Tilsæt mælk, olie, salt, sukker, kardemomme og det meste af hvedemelet.
  4. Ælt dejen godt sammen, og tilsæt løbende mere mel, til dejen er blød og glat.
  5. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Lav vaniljecremen imens.

vaniljecreme

  1. Pisk alle ingredienserne til vaniljecremen sammen i en gryde.
  2. Kog cremen op, mens du rører hele tiden.
  3. Drys lidt sukker på cremen, så den ikke trækker skind, og lad den køle af.

bollerne

  1. Hæld dejen ud på bordet, når den er hævet færdig, ælt den igennem, og rul den ud i to pølser, og skær hver pølse i 12 stykker.
  2. Rul hvert stykke til en rund bolle. Gør den flad med hænderne eller med en kagerulle. Læg 1 spsk creme eller 2 tsk syltetøj eller marcipan eller chokolade på dejen, og saml dejen om fyldet, så du får en rund bolle. (Sørg for at dejen lukker helt tæt om fyldet).
  3. Sæt bollerne med samlingen nedad på bageplader beklædt med bagepapir.
  4. Pensl bollerne med resten af det sammenpiskede æg.
  5. Lad bollerne efterhæve ca. 30 minutter
  6. Tænd ovnen på 200°C (varmluft 180°C).
  7. Bag bollerne midt i ovnen i ca. 15 minutter til de er lysebrune.
  8. Lad bollerne køle af på en rist.
  9. Rør ingredienserne til glasuren sammen, og kom glasur på toppen af bollerne.